Bisericile fortificate sunt elemente semnificative ale peisajului cultural si ale istoriei Transilvaniei (ger. Siebenbürgen). Aici se pot întâlni în jur de 150 de biserici fortificate, fiecare dintre ele având povesti unice si diferite.
Viscri (ger. Deutschweißkirch) este unul dintre cele șapte sate cu o biserica fortificata declarate ca situri al Patrimoniului Mondial UNESCO. Satul este situat în apropiere de Rupea (ger. Reps) și poate fi accesat prin parcurgerea drumului de 7km intersectat cu Dacia (ger. Stein). Biserica fortificata „veghează” asupra întregului sat, ea fiind situata în punctul strategic, deasupra satului.
Cercetările arheologice de la începutul anilor `70 au arătat că actuala biserică încorporează părți ale unei biserici construite de către o comunitate secuiască de la începutul secolului al XII-lea, înainte de venirea comunității saxone. Această primă biserică era o biserică mică de tip sală, cu o absidă semicirculară. În secolul al XIII-lea, s-a construit un donjon în partea de vest a bisericii, corul ajunge a fi extins spre est și, la scurt timp se prelungește si interiorul bisericii până la turn. Într-o a treia faza de construcție, spre finalul celui de-al XV-lea secol, se transforma într-o biserica fortificata, turnul de vest si corul fiind dotate cu un gang de apărare. În secolele XVI si XVII urmează sa fie ridicat si zidul dublu. La zidurile de apărare se mai lucra si de-a lungul celui de-al XVII-lea secol, așa cum reflecta si inscripțiile.
Deși biserica nu este nici mare (se numără printre micile biserici fortificate), nici impresionanta din punct de vedere al operelor de arta si al mobilierului din interior, putem spune ca esența bisericilor fortificate poate fi mult mai vizibila in aceasta clădire simpla si modesta, unde toate elementele esențiale se găsesc într-un spațiu relativ mic. Condițiile de trai precare si „izolarea” acestei comunități si-au lăsat si amprenta asupra acestui monument impresionant care, poate doar pentru câteva momente, va va putea oferi „experiența atemporalității”.
Surse de inspirație: Hermann si Alida Fabini „Biserici fortificate în Transilvania” – ediția 1986
Mai multe date istorice puteți primi si citi la fata locului